Spis treści
- 1. Rodzaje kuchni
- 2. Kuchnie na zamówienie
- 3. Salony sprzedaży
- 4. Ceny materiałów kuchennych
- 5. Pomysły na kuchnię: architekci, projektanci wnętrz i eksperci salonów sprzedaży
- 6. Planowanie kuchni krok po kroku
- 7. Ustawienie kuchni
- 8. Projekt kuchni – dopasowanie do przestrzeni
- 9. Montaż
- 10. Nowoczesne kuchnie – trendy.
1. Rodzaje kuchni
Ze względu na sposób użytkowania kuchnie dzielimy na klasyczne, wewnątrz domu i zewnętrzne, czyli tzw. kuchnie letnie. W wyglądzie lub stylu są klasyczne i nowoczesne – każda z kilkoma podgrupami.
1.1. Kuchnie w domu
Kuchnia to przestrzeń lub część przestrzeni, która służy do przygotowywania i gotowania posiłków w gospodarstwie domowym. Nowoczesne kuchnie zazwyczaj wyposażone są w płytę grzewczą, zlew z ciepłą i zimną wodą, lodówkę (zamrażarkę), blaty robocze z mniejszymi sprzętami kuchennymi oraz elementy ułożone na zasadzie modułów. Inne rodzaje sprzętu, takie jak kuchenki mikrofalowe i zwykłe, zmywarki, mini piekarnie i inne urządzenia elektryczne, można również spotkać w wielu gospodarstwach domowych. Główną funkcją kuchni jest przechowywanie artykułów spożywczych, przygotowywanie i gotowanie posiłków, ale nieuchronnie towarzyszą im wszelkie prace dodatkowe od sortowania produktów po zmywanie naczyń. W kuchni czasami znajduje się pralka i/lub suszarka. Dziś, podobnie jak przed laty, kuchnia staje się coraz bardziej centralnym miejscem domu zarówno dla rodziny, jak i dla gości. Bardzo często jest to otwarta przestrzeń, część rozbudowanego salonu, w którym znajduje się pokój dzienny i jadalnia, dlatego układ, wyposażenie i meble powinny być stylistycznie zharmonizowane i wygodne.
Cena kuchni na zamówienie waha się od 1400 do 2000 PLN/m2 bez sprzętu AGD. Gotowa jest nieco tańsza.
1.2. Letnie kuchnie
Letnie kuchnie to miejsca poza domem lub mieszkaniem (na balkonie, tarasie, w ogrodzie) przeznaczone do gotowania, spożywania posiłków i spędzania czasu z rodziną lub przyjaciółmi. W zależności od dostępnej przestrzeni i możliwości można tam umieścić jedną lub więcej płyt grzewczych, palników, kominków lub grillów i pieców. Największymi zaletami tej kuchni, poza czerpaniem przyjemności z przebywania na świeżym powietrzu, jest to, że zapachy pozostają poza przestrzenią mieszkalną, a sprzątanie jest znacznie łatwiejsze.
Cena kuchni letniej na zamówienie to około 100 do 400 zł/m2, podczas gdy standardowa powinna kosztować od około 200 zł/m2.
1.3. Klasyczne kuchnie
Często zdarza się, że kuchnie dzieli się stylowo na klasyczną i nowoczesną. Klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Wyglądają przytulnie, ciepło i gościnnie oraz podkreślają wygodę; tworzą pożądaną i kuszącą atmosferę w każdym domu. Duża część klasycznej kuchni wykonana jest z litego drewna, zwykle w jasnym kolorze, który pojawia się na wszystkich elementach. Beżowe, szare lub pastelowe odcienie są ulubionym wyborem przy kamiennych okładzinach ściennych i klasycznych wzorach. Płyta grzewcza lub kuchenka to centralny element, obok którego rozmieszczone są stojące lub wiszące elementy, szafki do przechowywania przyborów kuchennych. Sprzęty kuchenne są w większości wolnostojące i w widocznych miejscach. Kuchnia tradycyjna jest z pewnością ulubionym i bardzo powszechnym wyborem.
1.4. Nowoczesne kuchnie
Dzisiejsze kuchnie są eleganckie i modne, stworzone z myślą o tych, którzy chcą, aby cały ich dom był otwartą i niepowtarzalną przestrzenią życiową. Funkcjonalność i nowoczesność jest synonimem ostrych, prostych, zredukowanych linii i kwadratowych kształtów w przeciwieństwie do krzywych i organicznych kształtów tradycyjnej kuchni. Nowoczesne kuchnie charakteryzują się minimalistycznymi, czystymi formami oraz najnowocześniejszymi sprzętami, urządzeniami i wyposażeniem, które kładą nacisk na praktyczność. Fronty elementów są zazwyczaj pozbawione uchwytów, aby wyglądały elegancko i schludnie. Powierzchnie w przeciwieństwie do klasycznych są polerowane i na wysoki połysk, bez wzorów, inkrustacji czy reliefów. Prawie wszystkie elementy są zamknięte i tylko wyjątkowo pojawiają się gabloty lub otwarte połączone półki. Meble współczesnych nowoczesnych kuchni bardziej przypominają meble do salonu i dlatego pozostawiają tak uderzające wrażenie w otwartych domach.
2. Kuchnie na zamówienie
Wybór pomiędzy kuchnią fabryczną, a na zamówienie z warsztatu stolarskiego nie jest wcale łatwy ani nieważny, ponieważ nie jest to mała inwestycja ani mały projekt, który można łatwo powtórzyć za kilka lat. Pracy nie ułatwia fakt, że istnieje niezliczona ilość salonów i możliwości wyboru. Wymienimy zalety i wady obu wariantów, aby choć trochę pomóc.
Kuchnia na zamówienie to bardzo szerokie pojęcie. Nawet kuchnie seryjne mogą być do pewnego stopnia spersonalizowane przez producentów, aczkolwiek w ramach ich własnych modeli i linii. Kuchnia na wymiar wykonana przez stolarza dosłownie nie ma ograniczeń poza wymiarami i finansami.
Przystosowane meble
Kuchnia na zamówienie wykonana przez stolarza może być wykonana zgodnie z Twoimi życzeniami i potrzebami bez żadnych ograniczeń. Jeśli potrzebujesz specjalnych elementów, których zwykle nie ma w kuchni, takich jak kominek, jedyną opcją jest rzemiosło. Również urządzanie mieszkania na poddaszu ze skośnymi ścianami lub innymi szczegółami jest możliwe, głównie z meblami na wymiar, zarówno i kuchnią.
Harmonia stylistyczna
Wybór kuchni na zamówienie to właściwy wybór dla tych, którzy chcą, aby kuchnia pod względem materiałów, kształtów i kolorów współgrała z pozostałymi meblami, zwłaszcza jeśli tworzy niepowtarzalną całość z jadalnią i salonem. Architekt lub projektant wnętrz może wykonać szkice i plany, według których stolarz wykona pożądane elementy.
Wyjątkowość
Kuchnia, która jest wykonywana ręcznie według projektu architekta lub według Twojego życzenia, jest produktem wyjątkowym i jest odzwierciedleniem Twojego stylu i rozumienia życia. Nikt inny oprócz Ciebie nie będzie miał takiej kuchni.
Jakość
Jeśli zamówisz kuchnię w uznanym i znanym warsztacie, oprócz najwyższej jakości usług otrzymasz również najwyższej jakości materiały i wyposażenie. Jeśli się coś zepsuje, rzemieślnik zajmie się tym szybko i sprawnie, w przeciwieństwie do oferenta lub producenta.
2.1. Cena kuchni na zamówienie
Ile kosztuje taka kuchnia? Pieniądze, które dajesz za ręcznie robioną kuchnię trafiają do stolarza i dostawcy materiałów, natomiast w salonach płacisz również marżę handlową, dystrybucję, transport i zyski kapitałowe.
Cena kuchni według standardowych wymiarów i ilości elementów bez sprzętu AGD według naszych wyliczeń waha się od 1500 do 2500 zł/m2. Kuchnie ręcznie robione są o około 30% droższe niż te z salonu.
3. Salony sprzedaży
Najłatwiej wybrać kuchnię, odwiedzając salony. Seryjne kuchnie znanych marek są wysokiej jakości, praktyczne, przyjemne i oczywiście znacznie tańsze. Obecnie na rynku jest wielu producentów kuchni we wszystkich stylach i przedziałach cenowych.
Dostosowanie
Kuchnie znanych dziś producentów pozwalają na większe dostosowanie do indywidualnych potrzeb, czyli personalizację. Oprócz elementów wykonywanych na zamówienie istnieje również możliwość doboru szczegółów, takich jak uchwyty, suwaki, różne akcesoria, oświetlenie i tym podobne.
Łatwość
Wybór kuchni seryjnej to także znaczna oszczędność czasu, energii i pieniędzy, gdyż nie ma potrzeby zatrudniania architekta, czyli robienia szkiców czy szukania dobrego rzemieślnika i czekania na dostawę rękodzieła. W wyspecjalizowanych salonach można uzyskać fachową pomoc i szkice 3D kuchni. Ponadto przeprowadzą Cię przez cały proces zamawiania, zakupu, dostawy i instalacji.
Terminy dostaw
Jest coraz mniej prawdziwych mistrzów swojego rzemiosła, a listy oczekujących są coraz dłuższe. Zakłady stolarskie są w większości małe i wykonują kilka prac jednocześnie. Dlatego istnieje większe prawdopodobieństwo, że nastąpi opóźnienie. Seryjną kuchnię otrzymuje się zwykle w około dwa miesiące.
Dostosowanie mebli
Kuchnie znanych producentów można obecnie znaleźć w niewiarygodnie wielu wariantach – stylach, kolorach, wymiarach, materiałach – dzięki czemu z łatwością dostosowują się do wszelkich wymagań i pragnień, jakie by one nie były. Wyjątkiem są pomieszczenia o nieregularnych kształtach, np. poddasza. Ponadto kuchnie fabryczne nie są najlepszym rozwiązaniem dla kogoś, kto chce, aby materiał i wykończenie wszystkich mebli były całkowicie jednakowe.
Jakość
Wbrew powszechnemu przekonaniu, że produkty fabryczne są znacznie gorsze od ręcznie robionych, kuchnie produkowane seryjnie są obecnie znacznie lepsze pod każdym względem. Oczywiście jakość zależy od przedziału cenowego, choć to samo dotyczy wykonania przez rzemieślnika, w zależności od doboru materiałów i złożoności pracy. Jednak kuchnie fabryczne są zawsze wykonane z najlepszych surowców. Produkcja fabryczna zaczyna się od pomysłu, którym kierują najlepsi eksperci w dziedzinie artystycznej i technicznej, którzy każdy szczegół rozpatrują ze wszystkich stron. Te detale i ich wykonanie są generalnie dużo bardziej złożone i lepszej jakości niż te stworzone przez stolarza. Dzieje się tak, ponieważ w zakładach znajdują się najnowocześniejsze maszyny, na które rzemieślników nie stać. Wreszcie jakość i trwałość elementów fabrycznych musi zostać przetestowana pod kątem gwarancji.
3.1. Cena kuchni w salonach
Takie kuchnie są tańsze niż te robione na zamówienie. Stolarz wykonuje meble według Twoich życzeń, każdy z osobna, a to wymaga dużo pracy i czasu. W procesie produkcyjnym wykonanie jest znacznie szybsze, ponieważ odbywa się w łańcuchowo, na linii produkcyjnej. Materiały, które pozyskuje stolarz, są droższe, ponieważ są w mniejszych ilościach, podczas gdy producenci kupują je hurtowo. Oczywiście w salonie płacisz również marżę, transport, dostawę i zysk. Z grubsza mówiąc, kuchnie fabryczne są o 30% tańsze. Cena kuchni w salonach, standardowa ilość elementów bez sprzętu AGD, w zależności od wybranej wersji może wynosić nawet od 6 do 12 tysięcy złotych.
3.2. Znani producenci
Znane marki kuchni dzielą się według ceny na tanie, średnie, drogie i luksusowe.
Kuchnie z niższego przedziału cenowego to: Eliza, Gama Meble, STOLKAR, Black Red White, IKEA ...
Kuchnie o średniej cenie to Miton, Ewe, Dankuchen, Svea, Nolte, Alples, Alno, Intuo, Bauformat, Maros...
Drogie i luksusowe kuchnie to Arclinea, Arrital, Binova, Boffi, Bulthaup, Lago, Poggenpohl, Scavolini, Schiffini, Siematic, Snaidero, Strato, Riva 1920, Valcucine, Varenna, Vipp…
4. Ceny materiałów kuchennych
4.1. Elementy kuchenne
4.1.1. MDF
Elementy kuchenne wykonane są z różnych materiałów. Widoczne powierzchnie drzwi i boków wykonane są najczęściej z płyt MDF lakierowanych lakierem matowym, błyszczącym lub na wysoki połysk. Płyty te są przetwarzane i powlekane w procesie produkcyjnym, dzięki czemu ich połączenia krawędziowe stają się prawie niewidoczne. Płyty te są uważane za lepsze niż wiórowe i są używane głównie do powierzchni, które nie będą narażone na zużycie, ponieważ przy intensywnym użytkowaniu bardzo szybko uległyby uszkodzeniu. Zaletą płyty MDF jest to, że łatwo się lakieruje i staje się jednolitą gładką powierzchnią bez krawędzi i łączeń, co nadaje kuchni elegancji i wyrafinowania.
Ile kosztuje MDF? Cena płyty MDF B1 18 mm 700x1000 to około 60 zł i więcej, bez lakierowania.
4.1.2. Płyta wiórowa
Do materiałów ze średniego i niższego przedziału cenowego zaliczamy również płytę wiórową powlekaną folią melaminową (płyta uszlachetniona). Płyty te mogą być w różnych kolorach lub w odcieniach drewna. Stosowane są głównie na widoczne strony i fronty, choć ze względu na niską cenę można z nich wykonać inne części elementów kuchennych. Zaletą płyty wiórowej jest duży wybór wzorów, kolorów, odcieni i tonów, a ponadto może wyglądać jak płyta laminowana lub inny materiał, z którego najczęściej wykonuje się blaty i stoły do jadalni. Krawędzie płyt wiórowych pokrywane są taśmą ABS w tym samym kolorze co powierzchnia, dzięki czemu całość wygląda jednolicie.
Ile kosztuje płyta wiórowa? Cena płyty i folii melaminowej lepszej jakości niż 19 mm zaczyna się od 50 zł/m2.
4.1.3. Fornir
Płyty wiórowe fornirowane to w rzeczywistości płyty, na które pod ciśnieniem wciska się arkusz drewniany, dzięki czemu wyglądają jak prawdziwe drewno. Wrażenie to można wzmocnić matowym lakierem. Kuchnie fornirowane są całkowicie wyjątkowe. Zaletą okleiny jest to, że nadaje kuchni niepowtarzalny i ciepły, naturalny wygląd.
4.1.4. Szkło
Kuchnie ze szklanymi frontami nie należą do najbardziej poszukiwanych ze względu na wysoką cenę. Zaletą szkła jest to, że jest łatwe w utrzymaniu czystości i konserwacji oraz sprawia wrażenie lekkości, czystości i elegancji. Szklane fronty są cięższe niż te wykonane z płyty wiórowej i MDF, choć w połączeniu z wysokiej jakości okuciami nie stanowi to problemu.
4.1.5. Drewno
Drewno, tj. trójwarstwowe deski stolarskie to materiał, z którego wykonuje się meble oraz kuchnie klasyczne lub rustykalne z wyższej półki cenowej. Deski te są lepiej znane jako lite drewno i służą do wykonywania obramowań przednich, a czasem wypełnień. Lite drewno „oddycha” i dlatego nie jest najlepsze do kuchni, w których dużo się gotuje (z powodu pary). Aby mogło być dobrze czyszczone i konserwowane, jego powierzchnia powinna być możliwie gładka. Zaletą frontów z litego drewna jest łatwość ich odnawiania poprzez okazjonalne szlifowanie/ścieranie i olejowanie.
4.1.6. Wysoki połysk
Wysoki połysk to coraz popularniejsza warstwa wykończeniowa do mebli kuchennych. Najbardziej poszukiwanym kolorem jest biały. Opinie na temat tej ostatniej warstwy są bardzo różne; niektórzy uważają to za modny detal, a niektórzy za prawdziwy, czysty minimalistyczny wyraz. Wybór materiałów, które mogą mieć tego rodzaju wykończenie, jest duży. Najdroższą i najwyższej jakości jest płyta MDF, która jest kilkakrotnie lakierowana, aż do uzyskania pożądanego wysokiego połysku. Fronty te są łatwe w utrzymaniu, a ich cena jest bardzo przystępna. Alternatywą dla wysokiego połysku są panele akrylowe, które są przycinane na wymagane wymiary i naklejane tak, że krawędzie są prawie niewidoczne. Ich cena jest dość przystępna. Trzeci rodzaj to folia o wysokim połysku, którą okleja się płyty. Tutaj również złączenia są ledwo widoczne, a ich zaletą jest łatwe czyszczenie wilgotną ściereczką.
W wyższych i najwyższych klasach cenowych znajdują się kuchnie wykonane z innych, specjalnych materiałów, takich jak kamień i różne kompozyty najnowszej generacji.
4.1.7. Wnętrze elementów kuchennych
Do elementów kuchennych najczęściej jest używana płyta wiórowa; droższe kuchnie to płyta wiórowa fornirowana lub lite drewno.
4.2. Blat kuchenny
Materiały na blaty, które uważane są za najbardziej wyeksponowane i najbardziej obciążone powierzchnie w kuchni, mogą być zupełnie różne – mocniejsze i słabsze, tańsze i droższe.
4.2.1. Blaty laminowane
Laminat to najtańszy materiał używany na blaty; w rzeczywistości płyty wiórowe pokrywane są arkuszem laminatu o grubości 6 mm. Chociaż jest to materiał bardzo wrażliwy na ciepło i uszkodzenia, jest bardzo poszukiwany.
Ile kosztuje blat laminowany? Jego cena waha się od 100 do 200 zł/m.
4.2.2. Blaty kamienne
Blaty robocze wykonane z naturalnego lub sztucznego kamienia są bardzo odporne na wysokie temperatury, wstrząsy i inne uszkodzenia oraz nie wchłaniają płynów. Granit jest najczęściej używany na blaty z kamienia naturalnego ze względu na swoją wytrzymałość i trwałość. Sztuczny kamień to w rzeczywistości materiał kompozytowy złożony z proszku kamiennego i sztucznych żywic. Kamień naturalny jest rozpoznawalny po ziarnistej fakturze, natomiast sztuczny jest jednorodny pod względem koloru i struktury, choć zdarzają się również takie o niemal naturalnym wyglądzie (żyły, szorstkość itp.).
Ile kosztują blaty kamienne? Cena blatu ze sztucznego kamienia waha się od 400 do 1200 zł/m, a blat granitowy wacha się od 500 do 900 zł/m bez montażu.
4.2.3. Blaty Kerrock
Sztuczne materiały kompozytowe są antybakteryjne i nieporowate, bardzo wytrzymałe i trwałe. Kerrock jest jednym z nich; jest bardzo łatwy do kształtowania i obróbki nawet na maszynach używanych przez stolarzy. Można go obrabiać i umieszczać tak, aby spoiny i krawędzie były niewidoczne i wyglądały monolitycznie; na przykład zlew i ściana mogą wyglądać jak zrobione z jednej części. Z Kerrocka można zrobić organiczne kształty i trójwymiarowe elementy. Jednak jego słabością jest to, że nie jest odporny na ciepło i nie powinno się na nim stawiać gorących potraw.
Ile kosztuje blat Kerrock? Jego cena zależy od grubości i kosztuje około 1000-2000 zł/m.
4.2.4.Blaty drewniane
Drewniane blaty nadają przestrzeni ciepło, zmiękczają ją i tworzą atmosferę domu i intymności; każdy najpierw pomyśli o dzieciństwie i kuchniach dziadków. Jednak drewno jest porowate, pęknięcia, opary i wilgoć deformują go, a plamy po jedzeniu pozostają. Wymagają regularnego czyszczenia, konserwacji i dużej dbałości. Wszystko, co się rozlało, należy natychmiast wytrzeć. Często konieczne jest szlifowanie i olejowanie. Na blat kuchenny najlepsze są deski bukowe lub brzozowe, dębowe i akacjowe. Istnieją rodzaje drewna, takie jak zimozielone, których w ogóle nie należy używać na blaty, ponieważ w kontakcie z olejem, wilgocią i niektórymi produktami spożywczymi uwalniają żywice lub są po prostu zbyt miękkie.
4.2.5. Blaty szklane
Szkło wygląda ładnie i jest higieniczne, ale jest bardzo kruche i łatwo pęka, dlatego generalnie nie jest zalecane do kuchni.
4.2.6. Blaty ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna jest najczęściej stosowana w profesjonalnych kuchniach w budynkach użyteczności publicznej i restauracjach, ponieważ jest odporna na prawie wszystkie chemikalia i temperatury, różne uszkodzenia i obciążenia, a także jest higieniczna i łatwa w utrzymaniu. Pozostają jednak na niej ślady kamienia i odcisków palców.
4.3. Uchwyty i prowadnice szuflad
Jeśli chodzi o jakość kuchni, nie da się uniknąć uchwytów i suwaków, ponieważ mają one duży wpływ na wrażenia użytkownika. Uchwyty są ważne na pierwszy rzut oka, jak i na dotyk. W nowoczesnych kuchniach, ze względu na minimalistyczny styl, często nie ma uchwytów, to znaczy są one wbudowane we fronty i są niewidoczne. Coraz popularniejsze staje się również otwieranie frontów i szuflad na dotyk. Suwaki i prowadnice są bardzo ważne dla tego typu otwierania, ponieważ od nich bezpośrednio zależy łatwe i bezgłośne otwieranie i zamykanie drzwiczek i szuflad. Suwaki posiadają również stopery, które pozwalają zobaczyć całe wnętrze bez wypadania szuflady. Istnieją różne mechanizmy przesuwania i zamykania drzwiczek elementów wiszących.
Ile kosztują prowadnice? Cena wysokiej jakości prowadnicy GTV MODERN SLIDE L 500 pełny wysuw 10 KPL wynosi 555zł.
4.4. Okładziny ścienne
Przez lata prawie jedynymi okładzinami ściennymi do kuchni były płytki ceramiczne. Pozornie bardzo praktyczne, ale wcale nie łatwe do czyszczenia. Jeśli zdecydujesz się na nie ponownie, zalecamy skorzystanie z większych formatów. Dziś dostępne są również w rozmiarach XXL, dzięki czemu niektóre fragmenty ścian można zakryć „w jednym kawałku”. Zalecamy ten format, aby było jak najmniej połączeń, w których najłatwiej zbierają się zanieczyszczenia, a najtrudniej je wyczyścić. Jeśli jednak trzymasz się standardowych rozmiarów, upewnij się, że fugi są wypełnione masą epoksydową, ponieważ jest ona najbardziej odporna.
Jeśli chodzi o rozwiązania projektowe, coraz bardziej poszukiwane są okładziny ścienne z materiału, z którego wykonano blat kuchenny. Jeśli blat jest laminowany (ultrapass) taka sama powinna być i okładzina ścienna, ponieważ w ten sposób uzyskasz scalony i jednolity wygląd. Coraz popularniejsze staje się również szkło kuchenne, które jest łatwe w czyszczeniu i utrzymaniu oraz dostępne w różnych kolorach.
5. Pomysły na kuchnię: architekci, projektanci wnętrz i eksperci salonów sprzedaży
Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać przestrzeń kuchenną, którą masz do dyspozycji, niezbędna będzie pomoc architekta lub eksperta ds. aranżacji wnętrz. Zalecamy skontaktowanie się z jednym z nich lub przynajmniej ze specjalistą w salonie sprzedaży. Profesjonalną wiedzą i doświadczeniem podsunie Ci innowacyjne rozwiązania, o których nigdy byś sam nie pomyślał. Architekci i projektanci wnętrz są zawsze na bieżąco z najnowszymi materiałami i produktami, które mogą okazać się idealne dla Ciebie. Kuchnia na pewno w końcu okaże się praktyczna i ładna.
Architekt przyjedzie obejrzeć mieszkanie lub dom i porozmawia z Tobą przed przygotowaniem oferty. Następnie naszkicuje pomieszczenia i wykona rysunek techniczny ze wszystkimi wymiarami, aby miał podstawę, od której mógłby zacząć. Następnie, zgodnie z Twoim życzeniem, wykona projekt koncepcyjny. Kiedy już ustalisz wszystkie szczegóły, czas na ostateczny plan dla salonu sprzedaży lub stolarza. W zależności od tego, jak się umówisz, architekt lub projektant wnętrz może poprowadzić cały proces od początku do końca. Jeśli zdecydujesz się na meble na wymiar, wykona on szkice i zamówi wszystko, czego potrzebujesz i będzie nadzorował montaż. Jeśli chodzi o środki finansowe, już na początku uczciwie powiedz, jaki budżet architekt ma do dyspozycji. Jest to szczególnie ważne, jeśli chodzi o mniejsze fundusze, ponieważ doradzi Ci, na czym możesz, a na czym nie powinieneś oszczędzać. Na przykład półki są tańsze niż elementy zamknięte; wybór większych dolnych elementów może zastąpić wiszące; blat kuchenny jest najbardziej wyeksponowaną i najwięcej używaną częścią kuchni i nie byłoby dobrze, gdyby był wykonany z najtańszego materiału; warto wybrać fronty laminowane zamiast lakierowanych, ponieważ są tańsze i trwalsze. Trzeba pamiętać, że co najmniej 10% budżetu musi zostać odłożone na nieprzewidziane wydatki, które jakoś zawsze się zdarzają.
6. Planowanie kuchni krok po kroku
6.1. Lista kontrolna
Zrób listę kontrolną, a właściwie listę wszystkich niezbędnych elementów w kuchni, których potrzebujesz, aby podczas procesu wykonywania niczego nie zapomnieć.
6.2. Właściwy pomiar
Szczegółowy, precyzyjny i dokładny pomiar ma ogromne znaczenie przy sporządzaniu planów i szkiców, ponieważ może przyczynić się do uniknięcia wielu trudności, które zwykle pojawiają się dopiero w momencie montażu kuchni.
Wymagane są szkice wszystkich ścian ze wszystkimi stałymi elementami, takimi jak drzwi, okna, grzejniki, wnęki / występy i tym podobne. Należy nanieść wszystkie przewody elektryczne, wodociągowe i kanalizacyjne (gniazdka, wyłączniki, rury). Oprócz szerokości wymagana jest również wysokość. Wszystkie pomiary są dokonywane w trzech punktach na wysokości, między podłogą a sufitem. Pomiary te są wykonywane bezpośrednio na ścianie, ale pożądane są również w odległości 60 cm od ściany. W ten sposób można zauważyć odchylenia od kątów prostych. Na koniec mierzone są wszystkie odległości od okien, drzwi i innych elementów architektonicznych do połączeń instalacyjnych. Jeśli urządzasz otwartą kuchnię, dobrze jest naszkicować pozostałe części przestrzeni, które razem tworzą całość (jadalnia i salon).
6.3. Plan kuchni
Rysując kuchnię, a także inne pomieszczenia, bardzo ważne jest, abyś orientował się w przestrzeni. Możesz sam wykonać rysunki, ale jeśli nie jesteś pewien, co i jak zrobić, zdecydowanie lepiej jest zatrudnić architekta, projektanta wnętrz lub eksperta z salonu sprzedaży, aby narysował dokładny plan kuchni.
7. Ustawienie kuchni
7.1. Niezbędne powierzchnie kuchenne
Gospodarstwo dwuosobowe potrzebuje kuchni o łącznej długości 3 m (minimum), a na każdego dodatkowego członka potrzebne jest kolejne 40 cm. W tej całkowitej długości kuchni po 60 cm przypada na lodówkę i płytę grzejną. Zlew i płyta grzejna powinny znajdować się co najmniej 30 cm od ściany lub wysokiego elementu. Mniejsza powierzchnia robocza to 80 cm.
Przy ustawieniu kuchni należy wziąć pod uwagę wszystkie możliwe ograniczenia konstrukcyjne lub inne; powiedzmy kierunek otwierania drzwi, położenie grzejnika i tak dalej.
7.2. Trójkąt roboczy
Kuchnia spełnia pięć podstawowych funkcji: przechowywanie i przygotowywanie potraw, gotowanie i pieczenie, przechowywanie naczyń i sztućców oraz mycie. Wykonywanie czynności powinno być ustawione w logiczną kolejność przygotowywania posiłków, czyli tak, jak pracujemy w kuchni. Punktem wyjścia powinien zatem być trójkąt roboczy, który tworzą odległości trzech głównych punktów - lodówki, płyty kuchennej i zlewu. Całkowita odległość między nimi nie powinna przekraczać 6,6 m.
7.3. Elementy - wymiary
Aby zapewnić nieprzerwaną pracę w kuchni, zaleca się, aby minimalna odległość między stojącymi a wiszącymi szafkami wynosiła 50 cm. Aspirator musi znajdować się na większej wysokości – co najmniej 60 cm od płyty, a jeśli gotujesz na gazie, to aż 75 cm. Odległość między dwoma rzędami elementów podłogowych lub jedną linią a ścianą powinna wynosić 90-120 cm. W przypadku stołu jadalnego w kuchni należy zaplanować odległość 135 cm. Jeśli umywalka znajduje się pod oknem, powinieneś sprawdzić, czy kran nie będzie blokował otwarcia okna.
Standardowa wysokość blatu kuchennego to 86-100 cm. Wysokość powinna być dostosowana do użytkowników. Zwykle wynosi około 92 cm. Dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich konieczne jest obniżenie blatu do 70-85 cm.
7.4. Wygodna kuchnia, ergonomia
Kuchnie ergonomiczne to takie, w których sprzęt AGD i urządzenia są bezpieczne, wygodne, przyjemne i nie wymagają wysiłku. Powiedzmy:
- szuflady zamiast półek w elementach stojących umożliwiają lepszą widoczność i łatwiejszą obsługę,
- szuflady wysuwane do końca umożliwiają lepszą widoczność i łatwiejszy dostęp,
- fronty i szuflady z opóźniaczami ułatwiają korzystanie z przyborów, są ciche i nie powodują wstrząsów...
7.5. Oświetlenie
Dla większego bezpieczeństwa i łatwiejszej pracy w kuchni bardzo ważne jest również odpowiednio rozprowadzone oświetlenie o odpowiednim natężeniu. Aby blat był równo i dobrze oświetlony, możesz wybrać oświetlenie zintegrowane w dolnej części elementów wiszących lub coraz popularniejsze wbudowane reflektory punktowe lub taśmy LED biegnące na całej długości. Inną możliwością są stałe i widoczne lampy przegubowe, które można przesuwać w razie potrzeby i oświetlać określone punkty. Gdy istnieją wiszące szafki lub półki, wygodne są również reflektory ścienne lub wiszące.
7.6. Urządzenia kuchenne
Dla sprawnego i długotrwałego funkcjonowania urządzeń kuchennych oprócz powierzchni montażowej należy zapewnić odpowiednią przestrzeń na wentylację lub otwory wentylacyjne.
8. Projekt kuchni – dopasowanie do przestrzeni
Planując kuchnię, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na charakterystykę przestrzeni, w której będzie się znajdowała. Rozważymy niektóre podstawowe zasady i ich warianty.
8.1. Kuchnia liniowa
Jeśli pomieszczenie przeznaczone na kuchnię jest mniejsze i wąskie, i dostępna jest tylko jedna ściana, jedynym rozwiązaniem jest kuchnia liniowa, czyli kuchnia w rzędzie. Jej zaletą jest efektywne wykorzystanie przestrzeni od podłogi do sufitu, a słabością ciasna przestrzeń do pracy. Elementy kuchenne są zwykle umieszczane obok lodówki, a następnie element wysoki i schowek, zlew, mniejszy blat, płyta grzewcza i drugie miejsce do przechowywania. Linię kuchni można zaaranżować w dwóch równoległych rzędach, jeżeli cała szerokość wynosi 210 cm. W takim przypadku należy zwrócić uwagę na punkty trójkąta roboczego - płyta grzewcza idzie na jedną stronę, a lodówka i zlew na drugą.
8.2. Kuchnie narożne
Gdy masz do dyspozycji dwie sąsiednie ściany, możesz zainstalować kuchnię w kształcie litery L. Wysokie elementy (lodówka, piekarnik na wysokości i wysoka szafka) stawia się na początek lub koniec jednego lub drugiego ramienia. Pomiędzy idą elementy ułożone w następującej kolejności: szafka do przechowywania, zlew, mniejszy blat, płyta grzewcza i następna szafka do przechowywania. Zlew i płyta kuchenna powinny znajdować się w przeciwległych miejscach, nigdy w rogach. Róg to najsłabszy punkt kuchni narożnej. Tutaj montuje się stojący element narożny, zwykle z półkami obrotowymi.
8.3. Kuchnia "U"
Ta kuchnia to tylko przedłużenie narożnej. Z łatwością wpasowuje się w przestrzeń i łączy z jadalnią. W tym przypadku ciąg zaczyna się od elementów wysokich (lodówka, wysoki piekarnik i szafka do przechowywania) z zastrzeżeniem, że miejsce do przechowywania powinno znajdować się tuż obok lodówki i blisko piekarnika. Płyta grzewcza idzie na sąsiednią ścianę obok środkowej powierzchni roboczej i ciąg kończy się zlewem i kolejną powierzchnią do przechowywania na trzeciej ścianie. Taki układ elementów jest zgodny z naturalną kolejnością przygotowywania posiłków. Słabością tej formy są dwa narożniki, w których można zmieścić tylko elementy narożne. Nie decyduj się na ten układ, jeśli między rzędami nie ma co najmniej 1,2 m odległości.
8.4. Kuchnia z barem
Kuchnia z półwyspem lub barem to w zasadzie to samo, co kuchnia w kształcie litery U, z tą różnicą, że jedno ramię jest tu wolne, to znaczy nie opiera się o ścianę. Ramię to jest w istocie miejscem zwróconym w stronę otwartej przestrzeni i może służyć jako dodatkowa powierzchnia do przygotowywania posiłków, ale także jako miejsce, w którym domownicy będą mogli szybko zjeść. Słabością są także dwa rogi, w których można umieścić tylko niektóre elementy.
8.5. Wyspa kuchenna
Jeśli Twoja kuchnia jest częścią obszernego, otwartego planu, który tworzy całość z jadalnią i salonem, to wyspa kuchenna jest optymalnym rozwiązaniem. W tej formie wysokie elementy zazwyczaj ustawia się pod ścianą, a wszystkie pozostałe w wyspie, więc jest to oprawa w pełni funkcjonalna – tyleż do gotowania, co do spotkań towarzyskich. Jeśli jednak nie masz takiej przestrzeni, zdecyduj się na inny układ kuchni, gdyż wyspa powinna znajdować się co najmniej 90 cm od pozostałych elementów. Chociaż wyspa kuchenna może mieć dowolny rozmiar, niepisana zasada mówi, że nie powinna być krótsza niż 90 cm. Po prostu traci swój kształt, bo zazwyczaj ma zlew i płytę grzewczą, obok której powinien znajdować się przynajmniej jeden blat, a lodówka i wysokie elementy stoją po przeciwnej stronie.
Szerokość wyspy kuchennej 90 cm
Wysokość wyspy kuchennej 85-95 cm
Minimalna długość wyspy kuchennej 100 cm
8.6. Kuchnia na wymiar
Kiedy dokładnie wiesz, czego chcesz i masz gotowy plan ze szkicami, czas wezwać fachowców!
9. Montaż
W przypadku zamówienia standardowej kuchni w salonie dostawa i montaż prawie zawsze stanowią usługi dodatkowe. Jeśli nie jest to częścią umowy, będziesz potrzebować dobrego fachowca. Prawidłowy montaż i instalacja są równie ważne, jak jakość materiałów i wykonania. Niekompetentny i niedoświadczony monter może zrujnować nawet najdroższą kuchnię, podczas gdy dobry fachowiec może wydobyć jak najwięcej z przeciętnego produktu. Przed montażem należy zadbać o wszystkie połączenia instalacyjne, więc do tego również będą potrzebni fachowcy.
Jeśli zdecydowałeś się na kuchnię na zamówienie, czyli zgodnie z projektem architekta, oprócz dobrych monterów, będziesz potrzebować również dobrego stolarza. Brzmi to nierealnie, ale nawet dzisiaj są architekci, którzy są również rzemieślnikami i zajmują się wyrobem mebli. Jeśli takiego znajdziesz, po prostu oddaj się w jego ręce i czekaj na niespodziankę!
9.1. Niestandardowy projekt kuchni
Zanim zdecydujesz się na stolarza, dobrze byłoby zebrać więcej ofert. W ten sposób przede wszystkim będziesz wiedział, czy cena, której żąda, jest realistyczna i konkurencyjna. Koniecznie poproś stolarza o referencje i może przyjrzyj się jego wcześniejszym projektom. Decydując się na fachowca, warto podpisać z nim umowę ze wszystkimi szczegółami – materiałami, ilościami, kosztami robocizny, sposobem i terminem dostawy, a także warunkami płatności.
10. Nowoczesne kuchnie – trendy.
Trendy w urządzaniu kuchni szybko się zmieniają, chociaż kupujemy je raz na dziesięć lub więcej lat. Klasyczne białe kuchnie z chromowaną armaturą i sprzętami ze stali nierdzewnej od czasu do czasu wracają do mody. Nowe trendy są zazwyczaj odważniejsze, śmielsze, estetyczne i funkcjonalne, więc postaw na nowoczesność!
10.1. Kolorystyka kuchni i ścian
W kolejnych sezonach dominować będą naturalne odcienie kolorów neutralnych, takich jak szałwia, ale także mocniejsze, takie jak głęboki błękit wody, zieleń benzynowa czy grafitowa czerń. Pojawiają się i bardziej egzotyczne kombinacje, z naciskiem na pomarańcz, która miesza się z innymi intensywnymi i odważnymi, ale ciemnymi tonami. Trzeci rok z rzędu ciemne tony odgrywają ważną rolę w modowej palecie kolorów. Kolejnym trendem są kuchnie dwukolorowe. Jasne kolory, takie jak szafranowa żółć, zestawione z ciepłymi, naturalnymi materiałami i odcieniami, takimi jak terakota, miedź, złoto, henna czy imbir, to kombinacje, którym nie możesz się oprzeć.
10.2. Eklektyzm
Kuchnie eklektyczne stają się coraz bardziej popularnym trendem. W rzeczywistości są nieskończoną mieszanką tradycyjnych, klasycznych i nowoczesnych elementów, która oferuje całą gamę wariacji struktur i tekstur. Eklektyczna kuchnia może dopasować się do starego mieszczańskiego stylu, nowoczesnego miejskiego apartamentu czy nadmorskiego klimatu.
10.3. Elementy kuchenne - ukryte miejsca do przechowywania
Gdy pomysł otwierania i łączenia pomieszczeń został zaakceptowany, pojawiły się pewne praktyczne pytania, takie jak miejsce przechowywania rzeczy, których nie chcesz, aby inni widzieli. Dotyczy to i otwartej kuchni. Rozwiązaniem mogą być wygodne spiżarnie w postaci pojedynczych elementów kuchennych, a także duże szafy wnękowe lub szafki wolnostojące, które można wysuwać i wsuwać jako moduły. Są to idealne miejsca do przechowywania suchych artykułów spożywczych, przyborów kuchennych, urządzeń i rzeczy, których rzadziej używasz.
10.4. Zintegrowana płyta grzejna
Płyty witroceramiczne lub metalowe płyty kuchenne to najprawdopodobniej przeszłość. Płyty indukcyjne lub palniki gazowe wbudowane w kamienny lub ceramiczny blat to absolutny hit. Te płyty są naprawdę w pełni zintegrowane, do tego stopnia, że jeśli nie gotujesz na nich, nie możesz ich zauważyć, jeśli nie przyjrzysz się uważnie. Cały blat wydaje się więc jednolity i całkowicie zredukowany.
10.5. Baterie kuchenne
Dziś oprócz chromu i stali szlachetnej można wybrać również baterie wykonane z różnych materiałów, w niesamowitych kolorach – od aksamitnie matowej czerni, przez miedzianą czerwień po złoto. Możesz również zdecydować się na kilka rodzajów metali. Ciepły połysk metalu doskonale uzupełnia odważne wzory powierzchni w najnowocześniejszych kuchniach.
10.6. Inteligentna kuchnia
Rozwój inteligentnych urządzeń, aplikacji i pomocy jest w pełnym zamachu. Kuchnie, podobnie jak wszystkie elementy naszego otoczenia, stają się coraz inteligentniejsze i bardziej niezależne. Sądzi się, że współczesny człowiek będzie miał trochę więcej czasu dla siebie w coraz szybszym tempie życia, że technika i technologia pomogą mu w codziennych obowiązkach, a wszystko inne, ogólnie mówiąc, będzie bardziej przystępne, prostsze i łatwiejsze.
10.7. Inspiracje
To, jak naprawdę będzie wyglądać Twoja kuchnia, to kwestia osobistego wyboru. Przeglądanie specjalistycznych magazynów, katalogów, przeszukiwanie Internetu i tworzenie własnych kolaży z różnych przykładów, które Ci się podobają, może podsunąć Ci pomysł. Kiedy zaczniesz myśleć o remoncie lub zupełnie nowej kuchni, oglądaj, zapisuj lub szkicuj wszystko, co napotkasz, aż ułożysz mozaikę, która spodoba ci się za pierwszym i drugim wejrzeniem. Następnie przejdź do praktycznej części przedsięwzięcia.
Jeśli zdecydujesz się na niestandardową kuchnię, możesz również skontaktować się z nami pod adresem Daibau.pl. Na naszej stronie znajdziesz więcej wskazówek związanych z tym tematem, ale także dostawców i producentów, z którymi współpracujemy i którzy odpowiedzą na Twoje zapytanie odpowiednią ofertą.
Informacje o cenie możesz zobaczyć w naszym kalkulatorze.
Twój zespół,
Daibau.pl