Spis treści
1. Cement
1.1. Czym jest cement?
Cement jest spoiwem, a dokładniej spoiwem hydraulicznym, które twardnieje w reakcji z wodą. Z zaczynu cementowego powstaje twardy kamień cementowy. Ten rodzaj kamienia może wytrzymać duży nacisk, dlatego stał się bardzo poszukiwanym i używanym materiałem budowlanym.
Cement wykorzystywany jest głównie do produkcji zaprawy murarskiej i betonu. W tych reakcjach chemicznych pełni rolę kleju do kruszyw naturalnych i sztucznych, z którymi tworzy bardzo twardy i solidny materiał budowlany. Na przykład beton składa się z kruszyw (piasku i kamieni), wody i cementu w określonej skali.
1.2. Historia cementu
Cement to bardzo stary materiał budowlany, który powstał w Egipcie, a Grecy i Babilończycy przejęli go bardzo szybko. Rzymianie byli szczególnie znani z używania cementu; dodali do niego popiół wulkaniczny i w ten sposób wynaleźli tzw. Beton rzymski. W tamtych czasach cement nie był materiałem, jaki znamy dzisiaj, w rzeczywistości było to wapno. Ponieważ wapno nie wiąże wody, dodano do niego różne dodatki, m.in. kawałki cegły i porcelany, dzięki czemu uzyskano materiał podobny do dzisiejszego betonu.
1.3. Skład cementu
Podstawą cementu jest klinkier i gips, tj. klinkier portlandzki. Żużel, zwykle granulowany w wielkich piecach, jest również dodawany do klinkieru, który powstaje podczas produkcji surowego żelaza w piecu. Do mieszanki cementowej dodawane są naturalne lub sztuczne pucolany, a także różne dodatki regulujące wiązanie i rozdrabnianie, takie jak gips. Mieszanki cementowe można również uzupełnić mikrokrzemionką, popiołem, kalcynowanym łupkiem, wapieniem lub mieszanymi dodatkami mineralnymi.
2. Rodzaje cementu
Istnieje kilka rodzajów cementu, które są szeroko stosowane i dostępne na rynku. Cement jest zwykle klasyfikowany według marki, obecności dodatków i koloru. Najczęściej stosowanym cementem jest cement portlandzki, do którego dodaje się żużel lub pucolan. Cement portlandzki jest tak nazwany, ponieważ wykonany z niego beton wygląda jak kamień na wyspie Portland. Cement portlandzki to przede wszystkim mieszanka wapienia, gliny i gipsu, która jest przetwarzana w wysokiej temperaturze. Dziś ten cement wytwarzany jest z klinkieru cementowego, do którego dodaje się gips lub inne dodatki szlifierskie.
Cement portlandzki nie jest jedynym używanym; występują również cementy portlandzkie z dodatkami mineralnymi, pucolanowe, mieszane i inne.
Do cementu można dodawać różne dodatki, np. dodatek szybkoschnący. W ten sposób uzyskuje się szybkoschnące spoiwo, które jest twarde już po kilku dniach, i najczęściej stosuje się je do jastrychów.
3. Biały cement
Biały cement to jeden z nowych rodzajów, który zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje liczne zalety. Biały cement zawiera środek wybielający lub proszek wybielający, który nadaje mu wyraźnie biały kolor i nieznacznie poprawia jego właściwości m.in. odporność na wpływy atmosferyczne. Cement biały uzyskuje się poprzez mielenie i kruszenie białego klinkieru, gipsu oraz dodatków mineralnych. Przy rozdrabnianiu klinkieru stosuje się zwykle technologię gazową, dzięki której zmniejsza się utlenianie kolorowych tlenków.
Ze względu na droższą produkcję cement biały jest droższy od zwykłego, szarego. Warto wiedzieć, że znakowanie cementu związane jest z jego składem. Jeżeli cement zawiera dodatki w postaci żużli czy popiołów to określa się go mianem wieloskładnikowego i oznacza symbolem CEM II. Oprócz cementów portlandzkich żużlowych czy popiołowych wymienia się również cementy krzemionkowe. Ich przeciwieństwem pozbawionym dodatków jest oczywiście cement typu CEM I.
3.1. Cement biały - charakterystyka
Jego kluczowe cechy to wysoka odporność na mróz i wilgoć. Wzwiązku z tym biały cement może być stosowany nawet w złych warunkach atmosferycznych, a zbudowane z niego obiekty są bardzo odporne na zamarzanie i odmarzanie.
Cement biały nie zawiera więcej niż 5% alkaliów, co oznacza, że jest odporny na działanie siarczanów. Ważną cechą jest jego szybkie twardnienie, co umożliwia szybsze zakończenie prac budowlanych i wykończeniowych oraz szybsze naprawy istniejącej konstrukcji.
3.2. Biały cement – zalety i wady
Biały cement ma kilka zalet:
Biały kolor, szczególnie pożądany jako element dekoracyjny lub szczególna cecha architektoniczna budynków,
bardzo dobra mrozoodporność,
wysoki stopień jednorodności – drobno zmielony biały cement jest jednorodny, przez co wygląda jak wypolerowany,
szybsze twardnienie, co przyspiesza prace budowlane.
Wady białego cementu to:
praca z nim wymaga większej wiedzy i doświadczonych wykonawców,
wszystkie narzędzia, które mają z nim kontakt, muszą być absolutnie czyste; mikser musi być całkowicie czysty, szalunek również - jednym słowem wszystko co będzie miało kontakt z białym cementem. Wszelka rdza i wszelkie zanieczyszczenia muszą być dokładnie oczyszczone,
jeżeli biały cement ma zbrojenie, należy go pokryć grubszą ostateczną warstwą betonu niż zwykły, szary cement; ta warstwa musi mieć co najmniej 3 cm grubości,
biały cement jest droższy niż zwykły.
3.3. Gdzie stosuje się biały cement?
Ze względu na cenę biały cement wykorzystywany jest głównie do dekoracyjnych wyrobów betonowych takich jak schody, ogrodzenia, elewacje, balkony i tarasy, bloczki czy płyty chodnikowe, a także jest wykorzystywany do wykonywania designerskich przedmiotów takich jak wazony, stoły itp. Jest mniej powszechny w architekturze, a jednym z najbardziej znanych budynków wykonanych z białego cementu jest meczet w Lublanie.
4. Cena cementu
Cena cementu waha się w zależności od rodzaju. Cena 25 kg worka cementu to około 15-20 zł.
5. Cement biały - cena za 25 kg
Biały cement jest nieco droższy, więc za worek 25 kg zapłacimy około 35-70 zł.
Jeśli zdecydujesz się na użycie białego cementu, możesz również skontaktować się z nami pod adresem Daibau.pl. Na naszej stronie znajdziesz więcej porad związanych z tym tematem, ale także oferentów i producentów, z którymi współpracujemy i którzy odpowiedzą na Twoje zapytanie odpowiednią ofertą.
Informacje o cenie możesz zobaczyć w naszym kalkulatorze.
Twój zespół,
Daibau.pl