Spis treci
1. Jak powstają piece kaflowe
1.1. Piec kaflowy obniża koszty ogrzewania
Piece murowane są bardzo tanim źródłem ogrzewania, ponieważ zużywają tylko około 4 do 5 m3 drewna opałowego na sezon grzewczy, a także są przyjazne dla środowiska. Zazwyczaj projektowane są tak, aby posiadały klasyczne lub prefabrykowane palenisko oraz na życzenie klienta kute metalowe drzwiczki. Przy projektowaniu pieca murowanego niezwykle ważny jest wybór paleniska, a także wymiary i długość kanałów spalinowych.
W palenisku zachodzi specjalny proces spalania, dlatego konieczne jest dostosowanie kanałów spalinowych do dynamiki spalin. Przy optymalnie ułożonych kanałach spalinowych efektywność pieca może sięgać nawet 85%.
1.2. Palenisko pieca kaflowego
Najlepsze wyniki uzyskuje się przy palenisku o powierzchni około 1000 cm2 (30x35 cm). Przy odpowiednio zwymiarowanej komorze spalania ta sama ilość materiału opałowego daje znacznie większą moc cieplną. Wymiary wypalacza mają również znaczenie dla regulacji płomienia, ponieważ przy zbyt dużym lub zbyt mocnym płomieniu mogą pojawić się pęknięcia na obudowie pieca.
2. Z czego wykonany jest piec kaflowy?
Najbardziej odpowiednim materiałem do wnętrza, który może akumulować wystarczającą ilość ciepła, jest klasyczny i dobrze znany szamot. Uważa się, że grubość od 3-6 cm optymalnie akumuluje ciepło. Część zewnętrzna, czyli obudowa pieca, w większości wykonana jest z ceramiki lub jest otynkowana.
3. Rozpalanie pieca kaflowego
Podczas rozpalania pieca ważne jest, aby nie zamykać całkowicie dopływu powietrza, choć wiele osób błędnie uważa, że dopływ powietrza musi być całkowicie zamknięty. Gdy drewno nie otrzymuje wystarczającej ilości tlenu, proces spalania jest znacznie słabszy przy tej samej ilości opału.
Podczas obsługi pieca szczególną uwagę należy zwrócić na otwieranie drzwiczek paleniska. Można je otworzyć dopiero po zakończeniu procesu spalania i wystarczającym ostygnięciu pieca, w przeciwnym razie może dojść do nieoczekiwanego wybuchu gazów.
4. Zalety pieca kaflowego
Przewagą pieców kaflowych nad kominkami jest to, że oddają ciepło znacznie dłużej. Kominek szybko wytwarza ciepło i równie szybko je oddaje, podczas gdy piec kaflowy obłożony jest płytkami, które zatrzymują ciepło i kumulują go do pewnego poziomu, kiedy zaczynają go oddawać. Ostatnią, ale nie mniej ważną zaletą pieców kaflowych jest to, że nie muszą one służyć tylko do ogrzewania, ale można na nich również odpoczywać lub przygotowywać posiłki – oczywiście w zależności od Twoich życzeń i wyobraźni zduna.
5. Piece kaflowe - cena
Koszt zakupu materiałów i budowy masywnego pieca o mocy 2,5kW - 3,5kW to od 2500 do 5000 zł..