Dla obszaru

    Powierzchnie podłogowe dla przemysłu spożywczego

    Powierzchnie posadzek przemysłowych muszą wytrzymywać bardzo duże obciążenia i posiadać specjalne właściwości dla poszczególnych obszarów zastosowania. Firma Sika, wiodący światowy producent przemysłowych podłóg, opracowała system Sikafloor® PurCem®, przeznaczony specjalnie dla przemysłu spożywczego i napojów. Dzięki hybrydowym systemom możliwe jest spełnienie wszystkich specjalnych wymagań związanych z podłogami w przemyśle spożywczym. Wymagania te dotyczą przede wszystkim obszarów, w których przetwarza się, pakuje lub przechowuje żywność i podobne towary wrażliwe. Są to piwnice z winami, browary, rzeźnie, zakłady przetwórstwa mięsnego i piekarnie. W takich obiektach warunki muszą być starannie dostosowane do procesu produkcyjnego oraz procesów przetwarzania i przechowywania.
    Fachowy artykuł 305
    posadzki przemyslowe dla przemyslu spozywczego
    Mamy nawet 260 wykonawców prac dla obszaru Posadzki przemysłowe:

     

    1. Integralność higieniczna i fizjologiczna

    W celu ograniczenia zanieczyszczenia mikrobiologicznego wrażliwych i wymagających higienicznie obszarów przetwórstwa i pakowania w obiektach przemysłu spożywczego ważny jest dobór materiałów, na posadzki, ściany, sufity i spoiny, które emitują jak najmniej cząstek lotnych związków organicznych (LZO) oraz są nie metaboliczne (aktywne przeciwdrobnoustrojowo).

    2. Ochrona w miejscu pracy

    Ochrona antypoślizgowa jest wymogiem związanym z bezpieczeństwem pracy i jest obowiązkowa we wszystkich strefach pieszych. Poziom ochrony antypoślizgowej różni się w zależności od rodzaju branży i środków stosowanych w obiektach. Im bardziej chropowata powierzchnia, tym lepsza ochrona przed poślizgiem.

    3. Czyszczenie i konserwacja

    Ze względów higienicznych łatwość utrzymania czystości jest niezwykle ważnym czynnikiem we wszystkich obszarach przemysłu spożywczego.

    4. Odporność mechaniczna

    Wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z produkcją żywności, powszechny jest wpływ czynników mechanicznych i chemicznych, dlatego ochrona przed nimi jest niezbędna. Dotyczy to zwłaszcza części zakładu, w których ruch jest wzmożony, gdyż towary są przeładowywane i transportowane za pomocą wózków widłowych lub paletowych.

    5. Odporność na chemikalia

    Dobra odporność chemiczna jest ważnym czynnikiem mającym dwa aspekty. Posadzki muszą być odporne zarówno na stosowane chemikalia (m.in. detergenty i środki dezynfekujące), jak i na substancje zawarte w żywności (np. kwasy owocowe).

    6. Odporność na ciepło

    Duże znaczenie ma również odporność na duże wahania temperatury, ponieważ podłogi w zakładach produkujących żywność są stale narażone na duże wahania temperatury – między innymi podczas gotowania i sterylizacji, obróbki na gorąco lub na zimno oraz podczas czyszczenia strumieniami pary.

    7. Przerwy w aktywności

    W zakładach, w których produkcja odbywa się w sposób ciągły, czas, który można poświęcić na konserwację i naprawę posadzki, jest zazwyczaj bardzo krótki. Dlatego do tych celów potrzebne są szybkie procesy, a przede wszystkim stosuje się urządzenia do czyszczenia ciśnieniowego, które nie wymagają długotrwałego suszenia.

    Posadzki Sikafloor® PurCem® różnią się od siebie w zależności od rodzaju materiału (maltoza lub samopoziomujący), grubości (od 2 do 9 mm) oraz końcowego wyglądu powierzchni. W ten sposób możliwe jest indywidualne dopasowanie posadzki do specyficznych wymagań poszczególnych pomieszczeń. Niezależnie od rodzaju posadzki, wszystkie materiały łączy wysoka odporność mechaniczna i chemiczna, jakość oraz krótki czas utwardzania, dzięki czemu przestoje w procesie pracy są minimalne. Wszystkie materiały posiadają certyfikat HACCP. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że podłogi PurCem® są odporne na podwyższoną wilgotność podłoża, co jest zwykle głównym problemem przy stosowaniu alternatywnych rodzajów posadzek, zwłaszcza na bazie żywic syntetycznych.

    W dużej mierze możliwe jest spełnienie wymagań indywidualnej produkcji żywności i napojów za pomocą zaledwie kilku podstawowych, powszechnie stosowanych materiałów z gamy Sikafloor® PurCem®. W zależności od indywidualnego przeznaczenia pomieszczeń zwykle zaleca się wykonanie następujących posadzek:

    Sikafloor®-20 PurCem®

    Podłoga o najwyższej odporności mechanicznej i temperaturowej, odpowiednia do pomieszczeń mokrych i powierzchni najbardziej obciążonych mechanicznie, takich jak browary, masarnie, piekarnie, zamrażalnie, kuchnie komercyjne i tym podobne. 

    Sikafloor®-24 PurCem®

    Posadzka o średniej odporności mechanicznej i temperaturowej, przeznaczona do pomieszczeń suchych, średnio obciążonych mechanicznie i chemicznie takich jak piekarnie, piwnice winne, suche pomieszczenia przetwórstwa spożywczego, chłodnie, kuchnie publiczne, magazyny.

    Sikafloor®-260 PurCem®

    Podłoga o średniej odporności mechanicznej, chemicznej i temperaturowej. Nadaje się do pomieszczeń przetwórstwa suchej żywności, magazynów, piekarni, winiarni itp.

    Jakość samej posadzki z pewnością w dużej mierze zależy od jakości i prawidłowego wykonania detali, jakimi w tym przypadku jest połączenie posadzki z systemami odwadniającymi, a także okładziny ścienne, obróbka dylatacji podłogi i tym podobne. Wszelkie ubytki w powierzchni posadzki są miejscami, w których, zwłaszcza w zakładach obróbki mokrej, dochodzi do uszkodzenia posadzki. Z tego powodu należy zwrócić szczególną uwagę na obróbkę połączeń różnych materiałów, aby nie uległy one uszkodzeniu na skutek rozciągania i kurczenia się podczas wahań temperatury lub obciążeń dynamicznych. W tym celu Sika przetestowała wiele rozwiązań dla zakładów spożywczych, a niektóre we współpracy ze znanym na całym świecie producentem systemów odwadniających ACO.

    Nie ma wątpliwości, że posadzki w zakładach produkcyjnych są najbardziej obciążone pod każdym względem, w każdej branży. Dotyczy to zwłaszcza branży spożywczej, gdzie spotyka się bardzo ekstremalne warunki, które wykładziny podłogowe muszą znosić przez cały okres użytkowania. Posadzki jak najdłużej powinny pozostawać w nienagannym stanie przy minimalnej konserwacji, ponieważ każdy przestój w produkcji może mieć poważne skutki finansowe.

    Specjaliści z firmy Sika służą pomocą, swoją wiedzą techniczną i wieloletnim doświadczeniem już podczas procesu projektowania, a później również podczas wykonywania posadzki.

    Fachowy artykuł 305
    Autor: Daibau Magazyn

    Czy artykuł był dla Ciebie przydatny?


    Pomysły na urządzenie domu

    Magazyn ze świeżymi pomysłami i poradami naszych autorów na temat urządzenia Twojej przestrzeni życiowej.

    Szukasz dobych wykonawców prac w obszarze Posadzki przemysłowe?

    Mamy nawet 260 wykonawców prac dla obszaru Posadzki przemysłowe:

    BEZPŁATNE USŁUGI
    SZUKAMY MIEJSCOWO
    BEZ PROWIZJI
    Mamy nawet 260 wykonawców prac dla obszaru Posadzki przemysłowe
    9.6
    0

    NIKO KRZYSZTOF KOZIK


    9.5
    0

    JAN CURYŁO SKALLIT


    9.8
    0

    F R B PAZIEWSKI JAROSŁAW PAZIEWSKI


    9.6
    0

    BET-EPOX Arkadiusz Grzelak


    Warunki korzystania I Polityka prywatności I Informacje o ciasteczkach I Dane firmy
    © 2023 daibau.pl, Daibau® | Wszystkie prawa zastrzeżone