Spis treści
1. Integralność higieniczna i fizjologiczna
W celu ograniczenia zanieczyszczenia mikrobiologicznego wrażliwych i wymagających higienicznie obszarów przetwórstwa i pakowania w obiektach przemysłu spożywczego ważny jest dobór materiałów, na posadzki, ściany, sufity i spoiny, które emitują jak najmniej cząstek lotnych związków organicznych (LZO) oraz są nie metaboliczne (aktywne przeciwdrobnoustrojowo).
2. Ochrona w miejscu pracy
Ochrona antypoślizgowa jest wymogiem związanym z bezpieczeństwem pracy i jest obowiązkowa we wszystkich strefach pieszych. Poziom ochrony antypoślizgowej różni się w zależności od rodzaju branży i środków stosowanych w obiektach. Im bardziej chropowata powierzchnia, tym lepsza ochrona przed poślizgiem.
3. Czyszczenie i konserwacja
Ze względów higienicznych łatwość utrzymania czystości jest niezwykle ważnym czynnikiem we wszystkich obszarach przemysłu spożywczego.
4. Odporność mechaniczna
Wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z produkcją żywności, powszechny jest wpływ czynników mechanicznych i chemicznych, dlatego ochrona przed nimi jest niezbędna. Dotyczy to zwłaszcza części zakładu, w których ruch jest wzmożony, gdyż towary są przeładowywane i transportowane za pomocą wózków widłowych lub paletowych.
5. Odporność na chemikalia
Dobra odporność chemiczna jest ważnym czynnikiem mającym dwa aspekty. Posadzki muszą być odporne zarówno na stosowane chemikalia (m.in. detergenty i środki dezynfekujące), jak i na substancje zawarte w żywności (np. kwasy owocowe).
6. Odporność na ciepło
Duże znaczenie ma również odporność na duże wahania temperatury, ponieważ podłogi w zakładach produkujących żywność są stale narażone na duże wahania temperatury – między innymi podczas gotowania i sterylizacji, obróbki na gorąco lub na zimno oraz podczas czyszczenia strumieniami pary.
7. Przerwy w aktywności
W zakładach, w których produkcja odbywa się w sposób ciągły, czas, który można poświęcić na konserwację i naprawę posadzki, jest zazwyczaj bardzo krótki. Dlatego do tych celów potrzebne są szybkie procesy, a przede wszystkim stosuje się urządzenia do czyszczenia ciśnieniowego, które nie wymagają długotrwałego suszenia.
Posadzki Sikafloor® PurCem® różnią się od siebie w zależności od rodzaju materiału (maltoza lub samopoziomujący), grubości (od 2 do 9 mm) oraz końcowego wyglądu powierzchni. W ten sposób możliwe jest indywidualne dopasowanie posadzki do specyficznych wymagań poszczególnych pomieszczeń. Niezależnie od rodzaju posadzki, wszystkie materiały łączy wysoka odporność mechaniczna i chemiczna, jakość oraz krótki czas utwardzania, dzięki czemu przestoje w procesie pracy są minimalne. Wszystkie materiały posiadają certyfikat HACCP. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że podłogi PurCem® są odporne na podwyższoną wilgotność podłoża, co jest zwykle głównym problemem przy stosowaniu alternatywnych rodzajów posadzek, zwłaszcza na bazie żywic syntetycznych.
W dużej mierze możliwe jest spełnienie wymagań indywidualnej produkcji żywności i napojów za pomocą zaledwie kilku podstawowych, powszechnie stosowanych materiałów z gamy Sikafloor® PurCem®. W zależności od indywidualnego przeznaczenia pomieszczeń zwykle zaleca się wykonanie następujących posadzek:
Sikafloor®-20 PurCem®
Podłoga o najwyższej odporności mechanicznej i temperaturowej, odpowiednia do pomieszczeń mokrych i powierzchni najbardziej obciążonych mechanicznie, takich jak browary, masarnie, piekarnie, zamrażalnie, kuchnie komercyjne i tym podobne.
Sikafloor®-24 PurCem®
Posadzka o średniej odporności mechanicznej i temperaturowej, przeznaczona do pomieszczeń suchych, średnio obciążonych mechanicznie i chemicznie takich jak piekarnie, piwnice winne, suche pomieszczenia przetwórstwa spożywczego, chłodnie, kuchnie publiczne, magazyny.
Sikafloor®-260 PurCem®
Podłoga o średniej odporności mechanicznej, chemicznej i temperaturowej. Nadaje się do pomieszczeń przetwórstwa suchej żywności, magazynów, piekarni, winiarni itp.
Jakość samej posadzki z pewnością w dużej mierze zależy od jakości i prawidłowego wykonania detali, jakimi w tym przypadku jest połączenie posadzki z systemami odwadniającymi, a także okładziny ścienne, obróbka dylatacji podłogi i tym podobne. Wszelkie ubytki w powierzchni posadzki są miejscami, w których, zwłaszcza w zakładach obróbki mokrej, dochodzi do uszkodzenia posadzki. Z tego powodu należy zwrócić szczególną uwagę na obróbkę połączeń różnych materiałów, aby nie uległy one uszkodzeniu na skutek rozciągania i kurczenia się podczas wahań temperatury lub obciążeń dynamicznych. W tym celu Sika przetestowała wiele rozwiązań dla zakładów spożywczych, a niektóre we współpracy ze znanym na całym świecie producentem systemów odwadniających ACO.
Nie ma wątpliwości, że posadzki w zakładach produkcyjnych są najbardziej obciążone pod każdym względem, w każdej branży. Dotyczy to zwłaszcza branży spożywczej, gdzie spotyka się bardzo ekstremalne warunki, które wykładziny podłogowe muszą znosić przez cały okres użytkowania. Posadzki jak najdłużej powinny pozostawać w nienagannym stanie przy minimalnej konserwacji, ponieważ każdy przestój w produkcji może mieć poważne skutki finansowe.
Specjaliści z firmy Sika służą pomocą, swoją wiedzą techniczną i wieloletnim doświadczeniem już podczas procesu projektowania, a później również podczas wykonywania posadzki.