Dla obszaru

    Ażurowe wnętrze domu w Puszczykowie | SPACELAB Agnieszka Deptuła Architekt

    Projekt wnętrza ażurowego powstał w wyniku przekształcenia parterowej willi z lat 80. Mieszkała w niej rodzina właścicieli wraz z dwójką synów, którzy postanowili zmienić układ pomieszczeń. Piękny, zadrzewiony ogród i doskonałej lokalizacji, sprawiły, że zdecydowali się na gruntowną modernizację istniejącego domu zamiast budowy nowego większego domu jednorodzinnego. Przebudowa dotyczyła całego wnętrza włącznie z instalacjami, zachowując zewnętrzną powłokę budynku.
    Kuchnia
    Kuchnia z ażurowymi detalami

    Projekt zakładał zachowanie jedynie pewnych fragmentów wewnętrznych ścian, reszta została wyburzona. W rezultacie część dzienna domu przekształciła się w przestronny salon, połączony z kuchnią i jadalnią. Wzajemne przenikanie się tych stref było istotne, więc kuchnia została zintegrowana z częścią wypoczynkową. Aby zachować spójność, telewizor został schowany w specjalnej zabudowie. Komin wewnątrz budynku pozostał w pierwotnym miejscu, jednak otwarto go z dwóch stron.

    Salon
    Detale w salonie

    Projekt uwzględniał również ażurowe wzory na meblach, które powtarzały się na kuchni oraz na frontach garderoby w holu wejściowym. Drzwi z ukrytą ościeżnicą, meble pod kolor ścian, schowane sprzęty audio – wszystko to harmonijnie wkomponowywało się w przestrzeń. Geometria ażurowych wzorów zastąpiła tradycyjne obrazy na ścianach. Efekt perforacji zmieniał się w zależności od oświetlenia i pory dnia, przy zgaszonych światłach prezentując się jak wielkie lampy.

    Korytarz
    Korytarz

    Motyw geometryczny znalazł się także kuchennych krzesłach, gdzie wytłoczono geometryczne wzory na siedzeniach. Mimo że krzesła i stół wyglądały jak spójny zestaw, były projektami różnych firm.

    Fotel RM58
    Fotel RM58

    Czarny fotel RM 58 stanowi wyjątkowy element wnętrza umieszczony w holu wejściowym. Projekt tego mebla został zaprojektowany przez Romana Modzelewskiego w latach 50.

    Sypialnia
    Sypialnia

    Oświetlenie wnętrza stanowią lampy Caravaggio Lightyears oraz lampa nad stołem, będąca projektem Grety Grossman. Sypialnie domowników również przeszły metamorfozę, z osobnymi pokojami dla dzieci i rodziców, co zapewniło większą prywatność. Pomimo małej przestrzeni łazienki rodziców, zastosowano sztuczkę optyczną za pomocą lustra, które powiększało przestrzeń.

    Łazienka
    Łazienka
    Detale w łazience
    Detale w łazience
    Pokój dziecięcy nr 1
    Pokój dziecięcy nr 1
    Pokój dziecięcy nr 2
    Pokój dziecięcy nr 2
    Ścianka wspinaczkowa
    Ścianka wspinaczkowa

    Informacje o projekcie

    Nazwa projektu: AŻUROWE WNĘTRZE | ARANŻACJA WNĘTRZ DOMU W PUSZCZYKOWIE
    Autor: SPACELAB Agnieszka Deptuła Architekt
    Rok: 2015
    Zdjęcia: Moiz
    455
    Autor: Daibau Magazyn

    Czy artykuł był dla Ciebie przydatny?


    Szukasz dobych wykonawców prac w obszarze Architekt, architektura?

    Pomysły na urządzenie domu

    Magazyn ze świeżymi pomysłami i poradami naszych autorów na temat urządzenia Twojej przestrzeni życiowej.

    Warunki korzystania I Polityka prywatności I Informacje o ciasteczkach I Dane firmy
    © 2024 daibau.pl, Daibau® | Wszystkie prawa zastrzeżone