Spis treści
1. Planowanie kuchni
Planowanie kuchni może być łatwym procesem, jeśli wiesz, jakich elementów kuchni potrzebujesz i jaki projekt Ci się podoba. Planowanie kuchni można powierzyć stolarzowi lub architektowi, który przed wykonaniem narysuje kuchnię, ale można też powierzyć to sprzedawcom w salonie, gdyż często oferują oni wykonanie rysunków 3D.
2. Elementy kuchenne
Bardzo ważne jest, które elementy kuchni uznasz za niezbędne w Twojej wersji. Elementy takie jak szuflady różnej wielkości, półki, kosze na śmieci, lodówka, zmywarka, zlewozmywak, szafki wiszące, szafki podłogowe na naczynia są integralną częścią każdej kuchni, ale to nie znaczy, że musisz lub chcesz mieć je wszystkie. Jeśli pomyślisz o swoich pragnieniach i potrzebach oraz sposobie funkcjonowania w kuchni, będziesz w stanie szybko określić, które części są kluczowe dla Twojego sposobu gotowania i życia. Sporządzenie takiej listy to dobry pomysł, ponieważ ten, kto zaplanuje aranżację i wyposażenie wnętrza, będzie miał jasne pojęcie, czego oczekujesz i czego szukasz.
2.1. Jakie wymiary mają elementy kuchenne?
Standardowa głębokość i szerokość elementów kuchennych to 60 cm, a szafek wiszących 30 cm, dzięki czemu podczas pracy nad blatem nie uderzysz się o nie głową. Elementy wyspy są nieco większe. Zwykle mają głębokość 90-120 cm, ale zależy to również od życzeń klienta i dostępnej przestrzeni. Elementy kuchenne mają wysokość od 90 do 92 cm.
3. Elementy kuchenne w rzędzie
3.1. Elementy kuchni w jednej linii
Elementy kuchenne w rzędzie, czyli w tej samej linii z jednej strony, to idealne rozwiązanie do małych i wąskich przestrzeni, gdzie do dyspozycji jest tylko jedna ściana, na której można ustawić części kuchenne. Zaletą takiego układu jest efektywne wykorzystanie przestrzeni. Jego słabością jest to, że zwykle ma stosunkowo małą powierzchnię roboczą w jednej całości. Trudno zapewnić, aby wszystko było w zasięgu ręki kogoś, kto porusza się na tak ograniczonej przestrzeni. Kuchnia w rzędzie jest uważana za najprostszy układ, ponieważ elementy kuchni znajdują się obok siebie wzdłuż ściany.
Powszechne jest, ponieważ ludzie są w większości praworęczni, że elementy układają się od lewej do prawej w typowej kolejności: lodówka, wysoka szafka, część do przechowywania lub blat roboczy, zlewozmywak, centralna powierzchnia robocza, kuchenka lub płyta grzejna oraz oddzielny piekarnik i część do przechowywania żywności.
3.2. Elementy kuchenne w dwóch rzędach
Elementy kuchenne w rzędzie mogą również tworzyć kuchnię poprzez umieszczenie dwóch równoległych linii. W takiej sytuacji odstęp między dwoma rzędami musi mieć co najmniej 90 cm szerokości, a właściwie 100-110 cm, aby można było swobodnie przemieszczać się między nimi. Podczas umieszczania dwóch rzędów należy zwrócić uwagę na tzw. „trójkąt kuchenny”; to jest właściwie klasyczny i wszechobecny rozkład pomieszczeń, typowy dla pomieszczeń o takim przeznaczeniu: miejsce do gotowania, czy to standardowa kuchenka, czy najnowsza płyta grzejna, powinno znajdować się po jednej stronie, a zlew po przeciwnej – najlepiej na wprost. Przy takim układzie liniowym nigdy nie ustawiaj płyty grzejnej i zlewozmywaka w rogu, ponieważ takie ustawienie utrudnia wygodne gotowanie, chyba że inne rozwiązania nie są możliwe ze względu na ciasność pomieszczenia. Należy zadbać o zapewnienie wystarczającej powierzchni roboczej.
4. Kuchnie narożne
4.1. Kuchnia narożna w kształcie litery L
W takich przypadkach elementy kuchenne układa się jeden za drugim na kształt litery L na dwóch sąsiadujących ze sobą ścianach pomieszczenia. Kuchnie narożne w kształcie litery L są odpowiednie do dużych otwartych przestrzeni, gdzie kuchnia przechodzi w salon lub jadalnię. Podczas projektowania tego typu planu konieczne jest zapewnienie wystarczającej powierzchni roboczej w całości. Zaleca się umieszczanie wysokich elementów kuchennych (lodówka, szafka i piekarnik na wysokości) na końcu zestawu, aby zapewnić ciągłość blatu. W takim układzie kuchni narożnej płyta grzejna i zlewozmywak nie powinny znajdować się obok siebie. Optymalnym rozwiązaniem jest ustawienie każdego z nich na własnej ścianie, ponieważ w ten sposób uzyskasz między nimi wolną powierzchnię roboczą. Jako zaletę w projektowaniu takiej kuchni warto podkreślić jeden z wolnych narożników, w którym można postawić stół jadalny.
Słabością kuchni w kształcie litery L jest narożny wysoki element, którego nie da się uniknąć. Narożny element kuchenny nie jest praktyczny do przechowywania naczyń.
4.2. Kuchnie narożne w kształcie litery U
Zaplanowanie kuchni narożnej w kształcie litery U to idealne rozwiązanie zarówno do dużych, jak i małych pomieszczeń. Projektując taką kuchnię, wysokie elementy kuchenne rozmieszcza się wzdłuż trzech ścian, zachowując podobne zasady kolejności elementów jak w przypadku kuchni narożnych w kształcie litery L. Funkcjonalny układ pozwala na jak najbardziej efektywne poruszanie się podczas przygotowywania posiłków. Wadą takich kuchni są narożne elementy kuchenne, które wymagają starannego umieszczenia. Nie wybieraj również tego typu kuchni narożnej, jeśli przeciwległe linie nie są oddalone od siebie o co najmniej 120 cm. Kuchnie w kształcie litery U można umieścić w ich własnym kręgu, oddzielonym od centralnej części dziennej, ale można je również ładnie połączyć z jadalnią.
5. Kuchnie z wyspą
Kuchnie z wyspą to idealne rozwiązanie do pomieszczeń łączonych, ponieważ umożliwiają komunikację i wizualne połączenie z innymi osobami w pomieszczeniu. Tego typu kuchnie mają wyspę jako samodzielny element, która zazwyczaj stoi na środku pomieszczenia lub jako półwysep styka się z jednej strony ze ścianą. Kompozycja kuchni z wyspą jako centralnym elementem i wysokimi elementami kuchennymi, które są ustawione na ścianie za nią, jest uważana za funkcjonalną i otwartą, tj. odpowiednią do spotkań towarzyskich.
Kuchnie z wyspą są idealne dla tych szefów kuchni, którzy mają dużo urządzeń i aparatów do przygotowywania i gotowania posiłków, ponieważ oferują one dużo miejsca do przechowywania.
Kuchnie z wyspą często posiadają kącik ze stołkami barowymi. Taka kuchnia ma bardzo efektywny układ elementów, ale radzimy nie próbować „wciskać” części przeznaczonych do takiego całościowego rozwiązania do małej kuchni. Wyspa musi być oddalona od innych elementów o co najmniej 90 cm, a jeszcze lepiej o 100-110 cm, aby mieć do niej łatwy dostęp. Wymiary rzutu wyspy są dowolne. Na wyspie zwykle znajduje się płyta grzejna i/lub zlew, a wysokie elementy wzdłuż ściany zawierają lodówkę i piekarnik.